Dit zijn de kandidaten voor Open GROEN, en hun plannen voor Puurs-Sint-Amands
Hieronder de tekst van het artikel in HLN voor als u geen abonnement heeft om het online te kunnen lezen
GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN Op zondag 13 oktober trekt ook Puurs-Sint-Amands naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. HLN stelt alle partijen uit Puurs-Sint-Amands en hun lijsttrekkers aan u voor. Marleen Vos (64) is lijsttrekker en komt voor het eerst op in nieuwe partij Open GROEN. “We moeten streven naar de ontharding van vijf hectare per jaar.”
ZO WORDT PUURS-SINT-AMANDS NU BESTUURD
Meerderheid: CD&V-teamkoen (17)
Oppositie: N-VA (5), KR8! (3), Groen (2), Vlaams Belang (2)
1. De lijsttrekker: Marleen Vos
Marleen Vos (64) woont sinds 24 jaar in Oppuurs en heeft een rijke achtergrond in de Noord-Zuidbeweging en de sociale economie. Zowel nationaal als lokaal zet ze zich in voor 11.11.11 en is ze actief binnen de klimaatgroep Klein-Brabant. Sinds enkele maanden is Marleen met pensioen. Dit zijn haar allereerste verkiezingen waarin ze zich verkiesbaar stelt, maar ze heeft de politiek altijd met veel belangstelling gevolgd. Met de nieuwe partij Open GROEN staat ze open voor alle progressieve kandidaten. Buiten de politiek besteedt ze graag tijd met haar familie en kleindochter, en ze helpt ook graag mee op de Jaarmarkt in Oppuurs.
Welk project of welke realisatie van de voorbije zes jaar vindt u echt geslaagd?
“De vernieuwing van de weg in Puurs en Oppuurs beschouw ik als een geslaagde realisatie. De rijwegen zijn verbeterd, waardoor ze niet alleen mooier zijn, maar ook veiliger voor fietsers. Daarnaast zijn er belangrijke stappen gezet om fietsstraten en schoolstraten te realiseren, wat de veiligheid van onze kinderen ten goede komt. Dankzij de druk die twee gemeenteraadsleden hebben uitgeoefend, hebben we een aantal uitstekende initiatieven, zoals de invoering van 30 km-zones, kunnen overnemen. Ook het bevorderen van deelmobiliteit is een positieve ontwikkeling. Al deze veranderingen hebben de leefbaarheid in onze gemeente aanzienlijk verbeterd.”
De Kattestraat in Puurs is een onveilige weg, volgens Open GROEN.
Wat kon beter?
“Er is nog veel ruimte voor verbetering als het gaat om verkeersveiligheid in onze gemeente. Niet overal is het verkeer veilig, vooral op sluipwegen zoals de Kattestraat, waar in beide richtingen 50 km/u gereden mag worden. Dit vormt een gevaar voor fietsers en voetgangers die daar fietsen en lopen. Daarnaast zijn er veel landelijke routes die ook sluipverkeer aantrekken, wat leidt tot onveilige situaties. Deze wegen hebben scherpe bochten en zijn gevaarlijk voor zowel voetgangers als fietsers. Er is op dit gebied dus nog heel wat werk aan de winkel.”
Wat is uw absolute topprioriteit voor de volgende bestuursperiode als u mee kan besturen?
“Een topprioriteit is de ruimtelijke ordening, aangezien er momenteel veel verharding plaatsvindt. We moeten streven naar de ontharding van vijf hectare per jaar. Ons dorpshart is nu vooral gevuld met stenen en beton; er moet veel meer groen komen. Voor de kernen is het belangrijk dat er wel verdicht mag worden, maar dat mag niet betekenen dat er slechts een toefje groen wordt toegevoegd. Groen en bomen moeten een integraal onderdeel van de infrastructuur zijn. We moeten ervoor zorgen dat er voldoende groen aanwezig is in en rond de kernen, zonder verdere inname van de centra.”
Het Dorpshart moet onder andere vergroent worden, en niet zomaar een 'toefje’, volgens Open GROEN.
Hoeveel zetels behaalt u op 13 oktober, wie is uw favoriete coalitiepartner en met wie gaat u liever niet in zee?
“Wij hopen op drie tot vier zetels, maar met de opkomstplicht is het moeilijker in te schatten. We staan open voor samenwerking met alle andere democratische partijen. Voor ons is Vlaams Belang een partij waar we niet mee in zee gaan, niet iedereen is gelijk, en dat is iets waar wij niet achter kunnen staan. Mensenrechten zijn er voor iedereen.”
2. Wie staat er op de lijst?
1. Marleen Vos (65), lijsttrekker, actief bij verschillende organisaties, gepensioneerde
2. Joos Wauters (74), gepensioneerde, actief bij verschillende organisaties
3. Winona Van Eck (52), banksector
4. Victor Mbangu (49), vakbondsafgevaardigde
5. Femke De Smet (42), leerkracht
6. Esther van Puyvelde (18), studente
7. Immanuel Lemmens (34), buschauffeur
8. Amina Fillaini (53), onthaalouder
9. Luc Huculak, gepensioneerde
10. Lore Goossens (19), studente
11. Ilse Peeters (59), boekhoudkundig bediende
12. Iza Boeykens (28), teamverantwoordelijke
13. Thomas Van Reeth (40), vakbondsmedewerker
14. Marc De Strooper (61), milieu-inspecteur
15. Alex Dons (68), gepensioneerde
16. Ugur Karer (49), process-operator
17. Brigitte Verbruggen (66), gepenioneerde
18. Katja Calluy (53), leerkracht
19. Joris Op de Beeck (38), logistiek coördinator
20. Remy Verheyen (67), gepensioneerde
21. Pieterjan Van Pellecom (27), payroll consultant
22. Els Knoops (37), uittredend gemeenteraadslid
3. Dit zijn hun plannen voor Puurs-Sint-Amands
Aandacht voor woonkernen
“Open GROEN wil dat alle inwoners zich thuis voelen in Puurs-Sint-Amands én toegang hebben tot essentiële diensten in elke woonkern zoals de bakker, de dokter, de bib, een café, een gemeenteloket. Er wordt geen nieuwe open ruimte aangesneden. Er wordt alleen gebouwd op slimme plekken. Wij vinden het belangrijk dat in de kernen gezorgd wordt voor voldoende bomen en ander groen, zodat de inwoners beschermd zijn tegen de impact van klimaatverandering. Meer nog, natuur en water in de directe omgeving, maken mensen gelukkig. Ook mensen met een bescheiden inkomen moeten in onze gemeente terecht kunnen in sociale, betaalbare en duurzame woningen.”
Mobiliteit
“Er moet meer ingezet worden op een veilige voetgangers,- en fietsinfrastructuur. Het openbaar vervoer moet aangepast worden aan de noden en behoeften van alle inwoners in alle leefgemeenschappen, zodat zij ook zonder auto vlot naar de winkel, de markt, het gemeentehuis of de dokter kunnen gaan. Deelmobiliteit is de toekomst en wordt verder uitgebouwd en gepromoot.”
Natuur
“Open Groen wil de natuur tussen alle kernen versterken en verbinden, met meer ruimte voor water zodat de natuur veerkrachtiger wordt tegen overstromingen en droogteperiodes. We willen 110 ha ontharden. Landbouw en milieuorganisaties willen we graag samen laten werken aan een sterkere natuur. Voldoende biodiverse natuur zorgt immers voor een duurzame en productieve landbouw. Economische factoren zorgen voor werkgelegenheid met de blik op een duurzame en koolstofarme toekomst. Voor onze partij is het belangrijk dat mensen die hier geboren en getogen zijn én mensen die van ver of dichtbij hier komen wonen, zich thuis voelen in Puurs-Sint-Amands en bijdragen aan een divers sociaal en cultureel leven.”
4. Dit vindt Open GROEN over de topics die er leven in Puurs-Sint-Amands
Centrum Puurs vergroenen
“Puurs-Sint-Amands moet werk maken van de vergroening van het centrum, daar ben ik het volledig mee eens. Het plan staat erin, maar als je kijkt naar het kerkplein en het dorpshart, zie je dat die juist voorbeelden zijn van hoe het niet moet. Waar er nieuwbouw komt, moeten we niet gewoon een struikje planten, maar grote bomen. Mensen moeten kunnen genieten van groen, want dat zorgt voor een aangenamer gevoel. Als we verder gaan verdichten, is vergroening nog belangrijker.”
Deelgemeenten
“Er is een groeiende bezorgdheid dat de gemeente vooral investeert in het centrum van Puurs, terwijl de deelgemeenten ook aandacht en middelen verdienen. Veel inwoners hebben het gevoel dat grote projecten, zoals het gemeentehuis, voornamelijk op het centrum zijn gericht. Dit leidt tot de sluiting van winkels en een toenemende mentale afstand tussen de inwoners. De infrastructuur verslechtert, en praktische zaken zoals het maken van online afspraken bij het gemeentehuis zijn voor veel mensen een probleem.”